Eczanelerde
Geri Dön

Neden İlk Yardım Eğitimi Almalıyız?

Okuma Süresi
3 dk

Neden İlk Yardım Eğitimi Almalıyız?

İlk yardım, herhangi bir kaza anında kazazedenin hayatta kalmasını sağlayacak müdahalelerin sağlık profesyonelleri veya ilk yardım eğitimi almış kimselerce kazazedeye uygulanmasıdır. Genellikle herhangi bir tıbbi araç veya malzeme olmadan eldeki imkanlarla acilen uygulanan sağlık müdahaleleridir ve bu haliyle dahi hayati önem taşır.

Kimler İlk Yardım Uygulayabilir?

İlk yardım hayat kurtarır, ancak yanlış uygulamalar da üzücü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle kaza anında kazazedeye müdahale edenin mutlaka bu konuda bilgili olması gerekir. Bu gibi durumlarda eğer mümkünse bir sağlık personelinin hastaya ilk müdahaleyi yapması en yerinde olandır. Ancak mümkün değilse, akredite bir sertifikaya sahip, ilk yardım eğitimi almış kişiler ilk müdahaleyi gerçekleştirebilir.

İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan İlk Yardım Yönetmeliği’ne göre İlk Yardımcı olmak için aşağıdaki kriterleri sağlamak gerekir:

  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • Temel İlk Yardım Eğitimi almış olmak,
  • İlk yardımcı sertifikası ve kimlik kartı almayı hak kazanmış olmak gerekmektedir.

İlk yardım eğitimleri hem teorik hem de pratik bilgiler içermektedir. Temel ilk yardımcı sertifikasına hak kazanmak için bu eğitim sonunda gerçekleştirilen sınavdan başarıyla geçmek gerekmektedir.

Neden İlk Yardım Sertifikası Alınmalıdır?

İlk yardım eğitimleri genellikle yüksek risk taşıyan işyerlerinde önem arz etse de vakalar yalnızca iş kazaları olarak karşımıza çıkmaz. Ev kazaları dahi sıklıkla meydana gelen üzücü olaylardandır. Bu nedenle ilk yardım eğitimi almış kişilere hayatın her anında ihtiyaç duyulur.

Eğer ilk yardım eğitiminiz yoksa kaza anında şu aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Öncelikle 112 Acil Yardım hattını arayın.
  • Sakin ve soğukkanlı bir şekilde kazayı ve yaralının durumunu açıkça anlatın.
  • Konumunuzu olabildiğince açık bir şekilde tarif edin.
  • Kazazedenin durumunun ciddi olduğu bir durum varsa ve acil müdahale etmeniz gerekiyorsa 112 Acil hattındaki yetkilinin sizden istediklerini titizlikle yerine getirin.

 

Diğer Blog Yazıları

thumb El Kremi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz? thumb 3 Katlı Cerrahi Maske Nedir, Ne Amaçla Kullanılır? thumb Daha Fit bir Görünüm için Değiştirmeniz Gereken Yeme Alışkanlıkları thumb Kahve Yerine Tüketebileceğiniz 5 Sağlıklı İçecek thumb Sağlıklı Bir Yaşam için Su Tüketiminin Önemi thumb Bakteri ve Mikroplarla Savaşırken El Temizliği Neden Önemlidir? thumb Ellerinize Ne Kadar İyi Bakıyorsunuz? thumb Neden İlk Yardım Eğitimi Almalıyız? thumb Virüslere Karşı Korunabilmek için Almanız Gereken 4 Önemli Önlem thumb Maske Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz? thumb Sabahları Zinde Uyanmak için Neler Yapabilirsiniz? thumb Aloe Vera Bitkisinin Faydaları Nelerdir? thumb Zamanı Verimli Kullanmak için 5 Etkili Yöntem thumb Masa Başında Çalışanlar için Öneriler thumb Alkali Beslenme Nedir? thumb Ağız ve Diş Sağlığı için Nelere Dikkat Etmeliyiz? thumb Nefes Egzersizleri ile Stresi Yönetin thumb Neden İlk Yardım Eğitimi Almalıyız? thumb Renklerin Enerjileri Bizleri Nasıl Etkiler? thumb Baharda Burun Tıkanıklığı Yaşamamak için Neler Yapılabilir? thumb Evde Yapabileceğiniz 5 Aletsiz Spor thumb Ayak Sağlığınız için Doğru Ayakkabı Seçimi thumb Şeker Tüketmeden Yaşamak Hayatımızda Neleri Değiştirir? thumb Bebeklerde Burun Temizliğinin Önemi thumb Yeni Yılda Kendiniz için Alacağınız 5 Önemli Karar   thumb Soğuk Havalarda Çocuğunuzla Evde Yapabileceğiniz 5 Aktivite Önerisi thumb Bebeklerde Kaba Motor ve İnce Motor Gelişimi Nedir? thumb Okul Döneminde Çocukları Hastalıklardan Korumak için Alacağınız 5 Önlem thumb Mutlu İnsanların 5 Ortak Özelliği thumb Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları thumb Sigarayı Bırakmanız için 5 Güçlü Neden thumb Gün İçinde Azalan Enerjiyi Artırmanın Püf Noktaları